Idrottslagen från Stockholm

Riksidrottsförbundet arbetar över hela landet med att vara en serviceorganisation för svenska idrottsförbund. Tillsammans med Sisu idrottsutbildarna jobbar de med att utveckla, utbilda och stödja idrottslagen från Stockholm. Idrottslagen ingår i landets största distrikt med sina 3400 föreningar. Sisu anordnar mycket bra utbildningar som är öppna för alla och syftar till att lagen ska bli bättre och få ökade kunskaper inom exempelvis bokföring och idrottsskador. Det anordnas även kurser för etablerade ledare för att fördjupa deras kunskaper. För att kunna utöva sin sport måste det finnas tillgång till anläggningar, något som det råder brist på i dagsläget och lagen tappar medlemmar på grund av detta.

Idrottslagen som bedriver aktiviteter för barn- och ungdomar ska se till att träningen är lekfull, trygg och sker efter barnens förutsättningar. Till Stockholmslagen räknas framförallt AIK, Djurgårdens IF, Brommapojkarna och Hammarby, vilka alla har särskilda ungdomssektioner. I AIK har de två underkategorierna fotboll och hockey egna avdelningar. Föreningen bildades 1891 och firar 125 år i år. Även Djurgården och Hammarby har en lång historia och många derbykamper har stått mellan lagen genom åren. Liksom AIK grundades Djurgården 1891 av en grupp ungdomar. Från början var endast Djurgårdsbor välkomna, men den regeln togs bort redan året efter bildandet. Föreningen var under sina första år en utpräglad klubb för arbetarklassen.

Idrottslagen har följts åt

Idrottslagen från Stockholm har i många fall följts åt genom åren, men Brommapojkarnas historia skiljer sig lite från de övriga lagen. Föreningen bildades inte förrän 1942 och saknar därför de andra lagens gemensamma start. Brommapojkarna inriktar sig endast på fotboll, men trots namnet har de både dam och herrlag. Klubben har faktiskt flest aktiva idrottare och ledare av alla fotbollsklubbar i Europa. Hammarby som går under det välkända smeknamnet Bajen, grundades 1897 på Södermalm i Stockholm. Inom klubben ingår en mängd olika idrotter, allt från goalball till orientering är representerat. Det är ändå fotbollen, med hockeyn som störst konkurrent gör klubbarna till de storlag de är.

Allmänna idrottsklubben

Allmänna idrottsklubben (AIK) bildades 15 februari 1891. Fotbollssektionen bildades 1897. AIK Fotboll är Stockholms äldsta fotbollsklubb.

Nedan följer lite kuriosa om AIK

• Daniel Tjernström (1999-2013) har gjort flest matcher i AIK – 395 matcher
• Per Kaufeldt (1924-34) har gjort flest mål i AIK – 153 mål
• Olle Zetherlund har gjort flest mål på en säsong i AIK – 23 mål
• Kim Bergstrand har gjort flest mål i en match i Allsvenskan för AIK – 5 mål
• Dick Lidman har gjort flest mål i en match i Svenska Cupen för AIK – 5 mål
• Högst publiksiffra i Allsvenskan – 43 466 mot Syrianska 2013
• Högst publiksiffra i Svenska Cupen – 33 727 mot Djurgården 2002
• Högst publiksnitt – 21 768 säsongen 1949-1950

AIK har blivit svenska mästare elva gånger – första gången 1900 och senast 2009.

AIK har vunnit svenska cupen åtta gånger – första gången 1949 och senast 2009.

AIK har dessutom vunnit supercupen vid ett tillfälle – nämligen 2010.

I Allsvenskan 2016 slutade AIK på andra plats, sex poäng bakom Malmö FF.

Säsongen 2016 blev ett genombrottsår för Alexander Isak. Han gjorde 10 mål i Allsvenskan för AIK och delade sjätteplatsen i skytteligan med fem andra.

Alexander Isak är landets största fotbollstalang sedan Zlatan Ibrahimovic – och det ryktas om att storklubbar som Juventus är redo att betala rekordsummor för hans signatur.

Idrottslagen i Stockholm har många lojala fans